Φάσμα Φροντιστήριο

3 επαγγελματικά μονοπάτια για βιολόγους

3 επαγγελματικά μονοπάτια για βιολόγους
Η βιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και την λειτουργία των οργανισμών, τόσο σε φυσιολογικές, όσο και σε παθολογικές καταστάσεις. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιμέρους επιστημονικών πεδίων όπως η υγεία, το περιβάλλον, τα τρόφιμα. Το ευρύ αντικείμενο της και η μεγάλη σημασία της για την εξέλιξη της ζωής, την τοποθετούν, όχι τυχαία, στα τμήματα του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου που έλκουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές τους.

Σπουδάζοντας κανείς στα τμήματα Βιολογίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στα Ιωάννινα καθώς και στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα, μπορεί να ασχοληθεί με την επιστήμη της Βιολογίας και να  αποκτήσει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι επιλογές εξειδίκευσης για τους αποφοίτους των τμημάτων είναι πολλές. Πριν την τελική όμως επιλογή καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι επαγγελματικές προοπτικές του κάθε κλάδου, αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού επιστήμονα, όπως οι αξίες, οι κλίσεις, οι δεξιότητες και η προσωπικότητά του.

Αν είσαι απόφοιτος των σχολών αυτών και προβληματίζεσαι για το μέλλον, δες τις παρακάτω εξειδικεύσεις :

Τοξικολογία

Πρόκειται για μια πολύπλευρη επιστήμη που μελετά την επίδραση των διαφόρων τοξικών ουσιών, όπως το οινόπνευμα, τα ναρκωτικά, τα φάρμακα, τα μέταλλα, οι ουσίες ντόπινγκ κ.ά., στους έμβιους οργανισμούς (μικροοργανισμοί, φυτά, ζώα, άνθρωπος). Οι τοξικολόγοι δηλαδή, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν μελέτες και πειράματα στο εργαστήριο ή στο πεδίο (in situ), με σκοπό τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της επίδραση των τοξικών ουσιών και της ακτινοβολίας σε κάθε μορφή ζωής. Παράλληλα, αποκαλύπτουν πως επηρεάζονται όχι μόνο τα έμβια όντα, αλλά και το περιβάλλον, και δίνουν συμβουλές για να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί η χρήση των βλαβερών ουσιών. Η γνώση υπολογιστών θεωρείται απαραίτητη, καθώς συχνά οι τοξικολόγοι χρησιμοποιούν εφαρμογές υπολογιστών στην εργασία τους.